Connect with us

Κόσμος

Παγκόσμια υποκρισία και συγκάλυψη: Γιατί το Ισραήλ μπορεί να έχει πυρηνικά και το Ιράν όχι;

Δημοσιεύτηκε

on

Είναι κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ συγκαταλέγεται στις πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη. Γιατί όμως επιτρέπεται να διαθέτουν τέτοια όπλα οι Ισραηλινοί και όχι οι Ιρανοί;

Εδώ και χρόνια ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενος πυρηνικός εξοπλισμός του Ιράν. Και αυτό μολονότι το ίδιο το Ισραήλ θεωρείται προ πολλού περιφερειακή πυρηνική δύναμη. Το ίδιο βέβαια δεν έχει παραδεχτεί ποτέ επισήμως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Γιατί όμως επιτρέπεται να διαθέτει το Ισραήλ πυρηνικά και το Ιράν όχι;

«Έχει το Ισραήλ πυρηνικές δυνατότητες και πυρηνικά όπλα;», ρώτησε πρόσφατα με επιθετικό ύφος δημοσιογράφος του CNN τον Νετανιάχου. «Πάντα λέγαμε ότι δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα τα εισαγάγουν στη Μέση Ανατολή και γι΄ αυτό δεν το κάναμε», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει ευθέως. Για να προσθέσει αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τεχεράνη: «Εμείς δεν καλέσαμε στον αφανισμό οποιασδήποτε χώρας».

80 πυρηνικές κεφαλές;

Το Ισραήλ ακολουθεί συνειδητά εδώ και χρόνια μια διφορούμενη πολιτική στο ζήτημα προκειμένου να αποφύγει τις συζητήσεις και κυρίως πιθανές συγκρούσεις αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη Sipri το Ισραήλ διαθέτει σήμερα περί τις 80 πυρηνικές κεφαλές. Γι΄ αυτό το λόγο προκαλεί τόσο μεγάλες αντιδράσεις η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στο Ισραήλ. Διότι θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα.

«Πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ θεωρείται ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης Σιμόν Πέρες. Ο πρώην πρόεδρος που απεβίωσε το 2016 είχε δρομολογήσει με γαλλική βοήθεια το πρόγραμμα πριν από 60 περίπου χρόνια. Το σκεπτικό ήταν ότι σε ένα εχθρικό περιβάλλον και όσο αισθάνεται ότι απειλείται η ύπαρξη του, το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα μαζικής καταστροφής ως ultima ratio για την προστασία του και για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα.

Με μόλις εννέα εκατομμύρια κατοίκους το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα. Από την ίδρυσή του το 1948 μέχρι σήμερα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έζησε έξι πολέμους. Με δυο γείτονές του, τη Συρία και τον Λίβανο, το Ισραήλ έχει μια εχθρική σχέση ενώ από το Ιράν απειλείται κάθε τόσο με εξόντωση.

Το μυστήριο της Ντιμόνα

Ανέκαθεν η Ντιμόνα, ο πυρηνικός αντιδραστήρας στην έρημο Νεγκέβ, καλύπτονταν από ένα μεγάλο πέπλο μυστηρίου. Η κωδική του ονομασία ήταν «το εργοστάσιο της Ντιμόνα». Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη GlobalSecurity.org οι 2.700 περίπου εργαζόμενοι του αντιδραστήρα παρασκευάζουν το πλουτώνιο για τα πυρηνικά όπλα της χώρας. Πιθανότατα αρκετό για την κατασκευή πέντε έως δέκα πυρηνικών κεφαλών το χρόνο.

Το 1986 ο Μορντεχάι Βανουνού, επί χρόνια τεχνικός στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Ντιμόνα, αποκάλυψε τα πυρηνικά μυστικά του Ισραήλ στους βρετανικούς Sunday Times. Την ίδια χρονιά απήχθη από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στη Ρώμη και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών.

Ηχηρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει το 2006 συνέντευξη του τότε ισραηλινού πρωθυπουργού Όλμερτ, ο οποίος είχε πει: «Το Ιράν απειλεί ανοιχτά και ξεκάθαρα να σβήσει το Ισραήλ από το χάρτη. Θα λέγατε ότι είναι το ίδιο να επιδιώκει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα όπως η Αμερική, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ρωσία;». Ειδικοί εκτίμησαν τότε ότι επρόκειτο περισσότερο για ένα εκ παραδρομής λάθος του πολιτικού και όχι για στροφή στην πολιτική του Ισραήλ.

Εξάλλου η ακολουθούμενη επαμφοτερίζουσα πολιτική στο πυρηνικό ζήτημα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για το Ισραήλ, συμπεραίνει ο ισραηλινός ειδικός Εφραίμ Ασκουλάι. Αφενός αποτρέπει το να ασκούνται ισχυρές στο Ισραήλ αλλά και το να ξεκινήσει μια μάχη εξοπλισμών με όμορες αραβικές χώρες. «Εάν το Ισραήλ έλεγε ότι διαθέτει πυρηνικά, θα προκαλούσε πανικό», εκτιμά ο ειδικός. Αυτό θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον ίδιο. «Εάν, αφετέρου, έλεγε ότι δεν διαθέτει, τότε αυτό θα ζημίωνε την πολιτική του εκφοβισμού».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε αντίθεση με το Ιράν το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται για τη μη κατασκευή τους.

Ελλάδα

Ερντογάν σε Τσίπρα: Θέλετε επαναλειτουργία της Χάλκης; Ας ανοίξουμε το Φετχιγιέ τζαμί στην Αθήνα!

Published

on

Σε ομιλία του στην Αδριανούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε τι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με όσα συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης στην Άγκυρα με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Μιλώντας μπροστά σε κοινό στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν είπε πως έθιξε το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα αντιπαραβάλλοντας το ελληνικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα».

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι πρόκειται να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα.

«Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολιτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ» συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Continue Reading

Κόσμος

Ζάεφ για Πρέσπες: Να είναι περήφανοι και οι Μακεδόνες… και οι Έλληνες!

Published

on

Δεν πρόλαβε καλά-καλά η ελληνική Βουλή να εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει και επισήμως τους χειρότερους φόβους για τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, διαχωρίζοντας τους Έλληνες από τους Μακεδόνες!

Με δήλωση στην σκοπιανή έκδοση της Deutsche Welle, o πρωθυπουργός της… Βόρειας Μακεδονίας, πλέον, χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, λέγοντας πως αποτελεί “κοινή νίκη”, για την οποία “Έλληνες και Μακεδόνες” θα πρέπει να είναι περήφανοι.

“Οι λαοί και οι χώρες μας έχουν καταφέρει μία κοινή νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο στα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ας είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Μακεδόνες και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο κοινός δρόμος, που έχει ανοίξει με τις πιο φιλικές προθέσεις και αξίες που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια” δήλωσε περιχαρής ο Ζάεφ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, στις 24 Ιανουαρίου 2018, όταν έγινε η πρώτη συνάντηση Ζάεφ – Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας, που άνοιξε τον δρόμο για την επίλυση της διαφοράς για το ονοματολογικό.

Το γεγονός, όμως, ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλάει, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, για Έλληνες και Μακεδόνες, σπεύδοντας να διαχωρίσει δύο πράγματα αδιαίρετα, κάνει εντονότερες τις ανησυχίες ότι ο αλυτρωτισμός των γειτόνων όχι μόνο δεν απαλείφεται με τη Συμφωνία των Πρεσπώψν, αλλά, αντίθετα, ενισχύεται. Καθώς φαίνεται, ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί, πλέον, ότι η Συμφωνία διαχωρίζει τους Έλληνες από τους Μακεδόνες και σπεύδει να αποδώσει τον χαρακτηρισμό «μακεδονικός» αποκλειστικά σε αυτόν της γείτονος!

Λίγο νωρίτερα, και πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, έσπευσε να… προσγειώσει την Αθήνα στη σκληρή διπλωματική πραγματικότητα που δημιούργησε η Συμφωνία και η εσπευσμένη έγκρισή της.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για να… χαιρετίσει την απόφαση της Ελληνικής Βουλής, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μιλά για μακεδονο-ελληνική λύση (!), επιβεβαιώνοντας «με το καλημέρα» τις ανησυχίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα για τον κίνδυνο η ΠΓΔΜ να μονοπωλήσει μέσω της Συμφωνίας την ταυτότητα της Μακεδονίας.

Continue Reading

Κόσμος

Ξεσαλώνουν οι Σκοπιανοί με τη Μακεδονία: Η κυβέρνηση Ζάεφ μιλά για «μακεδονο-ελληνική» λύση!

Published

on

Τόσο ισχυρή ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών που επιτρέπει στους Σκοπιανούς να οργιάζουν προτού καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής στο deal για Βόρεια Μακεδονία – Δύο ώρες αφού η Ελλάδα κύρωσε τις Πρέσπες τα Σκόπια, επισήμως, κάνουν λόγο για μακεδονο-ελληνική λύση (!) και δικαιώνουν τους επικριτές της συμφωνίας

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε έσπευσε να προσγειώσει την Αθήνα στη σκληρή διπλωματική πραγματικότητα που δημιούργησε η Συμφωνία και η εσπευσμένη έγκρισή της.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για να… χαιρετίσει την απόφαση της Ελληνικής Βουλής, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μιλά για μακεδονο-ελληνική λύση (!) επιβεβαιώνοντας με το καλημέρα τις ανησυχίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα για τον κίνδυνο η ΠΓΔΜ να μονοπωλήσει μέσω της συμφωνίας την ταυτότητα της Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα, εκθέτει συλλήβδην τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που ισχυρίζονταν από το βήμα της Βουλής ότι η Συμφωνία βάζει ένα τέλος στις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών και στους μεγαλοϊδεατισμούς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της κυβερνητικής ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί οι γνωστές διπλωματικές αβρότητες από τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «πετύχαμε μια ιστορική νίκη».

Ο ίδιος ο Ζάεφ όμως, με δήλωσή του στην σκοπιανή έκδοση της Deutsche Welle, έσπευσε να χαιρετίσει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, λέγοντας πως αποτελεί “κοινή νίκη”, για την οποία «Έλληνες και Μακεδόνες» θα πρέπει να είναι περήφανοι!

“Οι λαοί και οι χώρες μας έχουν καταφέρει μία κοινή νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο στα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ας είναι περήφανοι όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Μακεδόνες και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο κοινός δρόμος, που έχει ανοίξει με τις πιο φιλικές προθέσεις και αξίες που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια” δήλωσε περιχαρής ο Ζάεφ.

Στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή.

Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους τους πολίτες των δύο χωρών για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η Συμφωνία αυτή και τους ενθαρρύνει να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες, τις διασυνδέσεις και τις φιλίες.

Με την εξεύρεση της μακεδονο-ελληνικής λύσης, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών.

Η κυβέρνηση ευχαριστεί όλο το πολιτικό προσωπικό και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξαν την Συμφωνία και έδωσαν αέρα στα πανιά των ιστορικών λύσεων που περιέχονται σε αυτήν».

Δείτε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που μετέδωσε την ανακοίνωση της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ στην οποία γίνεται λόγος για «μακεδονο-ελληνική λύση».

Continue Reading

Facebook

Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ