Connect with us

Τεχνολογία

Η ΕΕ ανακοίνωσε στο Facebook, την Google και το Τwitter τον σκληρό κανόνα της μίας ώρας και απαιτεί δράση άμεσα

Δημοσιεύτηκε

on

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τρίμηνη διορία στην Google, το YouTube, το Facebook, το Twitter και άλλες εταιρείες στο διαδίκτυο για να δείξουν ότι μπορούν να απομακρύνουν το εξτρεμιστικό περιεχόμενο ταχύτερα ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Οι εταιρείες social media έχουν υποστεί αυξανόμενες πιέσεις από διάφορες κυβερνήσεις και την ΕΕ να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και την άμεση απομάκρυνση του τρομοκρατικού περιεχομένου, της ρητορικής μίσους, της παιδικής πoρνογραφίας και της προπαγάνδας του ΙΚ. Τώρα, όμως, η ΕΕ αποφάσισε να δείξει την αυστηρότητά της και το πόσο σοβαρό θεωρεί το ζήτημα, δίνοντας ακριβή στόχο και προθεσμία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι εταιρείες διαδικτύου θα πρέπει να είναι έτοιμες να αφαιρέσουν το εξτρεμιστικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας από την κοινοποίησή του. Ο Επίτροπος για θέματα ψηφιακής πολιτικής Andrus Ansip δήλωσε: «Ενώ αρκετές πλατφόρμες έχουν αφαιρέσει περισσότερο παράνομο περιεχόμενο από ποτέ … πρέπει να αντιδράσουμε ταχύτερα κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας και άλλου παράνομου περιεχομένου που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η ΕΕ έδωσε και συστάσεις, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές αλλά θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, και καθορίζουν κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αφαιρέσουν το παράνομο περιεχόμενο γενικά. Η ΕΚ δήλωσε ότι θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο θέσπισης νομοθεσίας εντός τριών μηνών εάν δεν καταγραφεί αισθητή βελτίωση λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι το εξτρεμιστικό περιεχόμενο του διαδικτύου έχει επηρεάσει τις επιθέσεις «μοναχικών λύκων» που έχουν σκοτώσει ανθρώπους σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις μετά τη ριζοσπαστικοποίησή τους. Για όλους τους άλλους τύπους παράνομου περιεχομένου, η ΕΚ θα αξιολογήσει την πρόοδο των επιχειρήσεων εντός έξι μηνών. Μια από τις προτάσεις της ΕΕ αναφέρει πως η εποπτεία του υλικού απαιτεί ανθρώπινη επίβλεψη, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των αλγόριθμων κρίνεται ως ανεπαρκής.

Το Twitter βρίσκεται εν μέσω μιας μαζικής επιχείρησης εκκαθάρισης του εξτρεμιστικού περιεχομένου και έχει διαγράψει πάνω από ένα εκατομμύριο λογαριασμούς σχετικά με τον εξτρεμισμό και την προώθηση της τρομοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η Google θα δυσκολευτεί επίσης αρκετά με τον κανόνα της μιας ώρας καθώς εξετάζει το 98% των βίντεο που αναφέρονται ως ακατάλληλα εντός 24 ωρών.

Το Facebook δήλωσε ότι σκοπεύει φέτος να διπλασιάσει σε 20.000 τον αριθμό των εργαζομένων για την ασφάλεια περιεχομένου, αλλά και πάλι θα είναι δύσκολο να μπορέσει τόσο γρήγορα να ανταποκριθεί. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που καταρτίστηκαν σχεδόν πριν από 20 χρόνια, οι τεχνολογικές εταιρείες δεν θεωρούνται “εκδότες” και δεν είναι νομικά υπεύθυνες για την αστυνόμευση περιεχομένου στους ιστοτόπους τους, αλλά “φιλοξενούν” πληροφορίες.

Αυτό βέβαια αντιβαίνει στην προσέγγιση που υιοθέτησε η Γερμανία η οποία εισήγαγε φέτος έναν σκληρό νόμο για το περιεχόμενο μίσους και βίας και που σημαίνει ότι οι εταιρείες στο διαδίκτυο μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για παράλειψη αφαίρεσης παράνομου περιεχομένου εντός 24 ωρών από την κοινοποίηση.

Mε πληροφορίες από Financial Times

Τεχνολογία

Το Facebook ανακοίνωσε την ενοποίηση των WhatsApp, Instagram και Messenger

Published

on

Τι θέλει να πετύχει ο Ζούκερμπεργκ

Σχέδια ενοποίησης των υπηρεσιών μηνυμάτων με το Instagram το WhatsApp και το Facebook Messenger, ετοιμάζει το Facebook.

Σύμφωνα με τους New York Times, ενώ οι τρεις αυτές εφαρμογές θα παραμείνουν φαινομενικά ως έχουν, σε βαθύτερο επίπεδο τα μηνύματα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν μεταξύ των τριών αυτών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Facebook στο BBC, πρόκειται για μία διαδικασία ή οποία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

Η ιδέα αποτελεί προσωπικό πρότζεκτ του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Η ενοποίηση των υπηρεσιών αυτών πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρήστης του Facebook θα έχει την δυνατότητα να επικοινωνεί απευθείας με κάποιον που έχει μόνο λογαριασμό στο WhatsApp, κάτι που προς το παρόν δεν είναι εφικτό.

Το έργο της ενοποίησης των τριών υπηρεσιών έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζούκερμπεργκ πιέζει ώστε το σχέδιο να καταστήσει την τριάδα των υπηρεσιών στο να γίνουν «χρήσιμες», αυξάνοντας τον χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες σε αυτές.

Συνδυάζοντας αποτελεσματικά όλους τους χρήστες της σε μια τεράστια ομάδα, το Facebook θα μπορεί ν’ ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων των ανταγωνιστριών εταιρειών – Google και Apple – εκτιμά η Μακένα Κέλι από ενημερωτικό σάιτ τεχνολογίας The Verge.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων που γίνεται και οι χρήστες επιθυμούν την επικοινωνία να είναι απλή, αξιόπιστη και εμπιστευτική» αναφέρει το Facebook σε επίσημη δήλωσή του.

«Προσπαθούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα ανταλλαγής μηνυμάτων, κάνοντάς τα απολύτως κρυπτογραφημένα και εξετάζοντας τρόπους που θα διευκολύνουν την επικοινωνία ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς σε διαφορετικά δίκτυα» πρoσθέτει.

Η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο που το Facebook αντιμετωπίζει επανειλημμένα κριτική πάνω σε θέματα που αφορούν την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων των χρηστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός Επίτροπος Πληροφοριών έχει ήδη διατάξει έρευνες σχετικά με το πόσα δεδομένα μοιράζονται ανάμεσα στις υπηρεσίες του WhatsApp και του Facebook.

Με πληροφορίες από το BBC

Continue Reading

Viral

Facebook: Παλιά μηνύματα επανεμφανίζονται τυχαία στο Messenger

Published

onΧρήστες του Facebook αναφέρουν από εχθές μια πολύ περίεργη περίπτωση: Λάθη της πλατφόρμας προκαλούν παλιές συζητήσεις του Messenger να επανεμφανιστούν τυχαία και χωρίς λόγο ή κάποια εξήγηση. (more…)
Continue Reading

Τεχνολογία

Ιστορική στιγμή: Το «ΙnSight» θα προσεδαφισθεί σήμερα στον Άρη λέει η NASA

Published

onΓια εξίμισι λεπτά η NASA θα παρακολουθεί σήμερα με κομμένη την ανάσα την επιχείριση προσεδάφισης του διαστημικού γεωλογικού σκάφους «InSight» στον Κόκκινο Πλανήτη. (more…)
Continue Reading

Facebook

Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ