Connect with us

Συνταγές

Θέλετε να φτιάξετε νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού αλλά δεν έχετε την κατάλληλη συνταγή; Εμείς σας έχουμε τη συνταγή που θα λατρέψετε!

Δημοσιεύτηκε

on

Ένα υγιεινό, νηστίσιμο, μαλακό και υγρό κέικ που με τη προσθήκη των μπαχαρικών, των αποξηραμένων φρούτων, της σταφίδας, και τους ξηρούς καρπούς, των καρυδιών, απογειώνει τη γεύση του και γίνεται ανάρπαστο.

Υλικά

4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κοφτά κ.γ. κανέλα σκόνη
½ γεμάτο ή 1 κοφτό κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ.γ. κάρδαμο σκόνη
1 ½ φλ. τσαγιού φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (+ επιπλέον για άλειμμα ταψιού)
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού σταφίδες
1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι για τις σταφίδες και τα καρύδια
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Είστε κι εσείς που προτιμάτε τη σοκολάτα; Σας έχουμε κέϊκ Πορτοκαλιού με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο!

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Λαδώνετε και αλευρώνετε ένα μακρόστενο πυρέξ 25×35 εκ. περίπου ή στρογγυλό πυρέξ αντίστοιχης χωρητικότητας ή εναλλακτικά 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ. Το αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέτετε και τη σόδα και ανακατεύετε καλά. Το μείγμα θα φουσκώσει και θα αυξήσει τον όγκο του. Το αφήνετε και αυτό στην άκρη.

Ψιλοκόβετε τα καρύδια και τα μεταφέρετε σε μπολ. Ρίχνετε και τις σταφίδες και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας τα οποία έχει βρέξει ελαφρώς. Προσθέτετε τη 1 κ.σ. αλεύρι και τα ανακατεύετε με κουτάλι να καλυφθούν και τα καρύδια και οι σταφίδες με το αλεύρι. Τα αφήνετε στην άκρη.

Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το μείγμα με το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε να αναμιχθούν καλά και διαλυθεί η ζάχαρη. Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά, 1 φλ. τη φορά, το μείγμα αλευριού-μπαχαρικών, συνεχίζοντας το χτύπημα και φροντίζοντας να ενσωματώνεται πλήρως κάθε 1 φλ. μείγματος μετά από κάθε προσθήκη.

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε στο κάδο με το μείγμα κέικ το μείγμα καρυδιού-σταφίδες και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο και αλευρωμένο πυρέξ και ισιώνετε την επιφάνειά του.

Ψήνετε το κέικ σας στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ ή μέχρι να πάρει η επιφάνειά του ένα χρυσό-καφέ χρώμα και μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνή και καθαρή. Σημειώνουμε ότι ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος και το τύπο ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και πάντα από το φούρνο σας.

Το βγάζετε από το φούρνο και το μεταφέρετε σε σχάρα όπου το αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και προαιρετικά λίγη επιπλέον σκόνη κανέλας, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρείται, καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ημέρες.

Συνταγές

Μια υπέροχη συνταγή που αποτελεί παραλλαγή της κλασικής τυρόπιτας . Θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και σίγουρα δε θα τη φτιάξετε μόνο μια φορά!

Published

on

Υλικά ζύμης

250 γραμμ. αλεύρι τ. 70% σκληρό
250 γραμμ. αλεύρι τ. κίτρινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
Νερό -όσο χρειαστεί
Υλικά για τη γέμιση τυριών
150 γραμμ. φέτα Ηπείρου
150 γραμμ. ξινομυζήθρα Κρητική
150 γραμμ. καλαθάκι Λήμνου
150 γραμμ. ανθότυρο Αρκαδίας
8 αυγά χωριάτικα
200 γραμμ. ξινόγαλο Σικίνου
Λίγο αλάτι
Λίγο λευκό πιπέρι
Λίγο μπούκοβο

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά του ζυμαριού και τα ζυμώνουμε πολύ καλά έως tyropita-Mouzakisότου γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη ρίχνοντας σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Σε μια λεκάνη πολτοποιούμε όλα τα τυριά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε έως γίνουν ένα μείγμα στο οποίο να είναι όχι πολύ στεγνό, αλλά όχι νερουλό, ρίχνοντας αν χρειάζεται λίγο τριμμένη φρυγανιά, να ρουφήξει τα υγρά.

Το ζυμάρι το χωρίζουμε σε κομμάτια αρεσκείας μας και τα ανοίγουμε σε μακρόστενο μπαστούνι με τις παλάμη μας, και ταυτόχρονα με τον πλάστη το απλώνουμε σε ομοιόμορφα και κάνουμε ένα ομοιόμορφο παραλληλόγραμμο 1 εκ. ύψος.
Ρίχνουμε μια ποσότητα από τη γέμιση τυριών και την απλώνουμε πάνω στη ζύμη.

Αρχίζουμε να διπλώνουμε την ζύμη και, όταν ολοκληρώσουμε, τσιμπάμε τις δυο άκρες και αρχίζουμε να κάνουμε σαλίγκαρο.
Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα της αρεσκείας μας.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου.
Η πίτα μας είναι τώρα έτοιμη. Συνοδεύεται περίφημα με ελληνική μπύρα.

Continue Reading

Συνταγές

Μπορείτε να φτιάξετε το τέλειο σπιτικό γιαούρτι

Published

on

Υλικά

2 λίτρο γάλα
3 κ.σ. έτοιμο γιαουρτι πρόβειο

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βάλτε 2 λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.

Σε ένα μπολάκι βάλτε 3 κουταλιές της σούπας γιούρτι έτοιμο. Βάλτε μερικές σταγόνες κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε το, να γίνει σαν νερουλή κρέμα.

Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 38 – 42°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει.

Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι του μπολ, να γίνει κι αυτό κάπως χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).

Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)

Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.

Continue Reading

Συνταγές

Πανεύκολο παγωτό σάντουιτς: Θα γίνει το αγαπημένο γλυκό όλης της οικογένειας!

Published

on

Πανεύκολο παγωτό σάντουιτς: Θα γίνει το αγαπημένο γλυκό όλης της οικογένειας!

Τι χρειαζόμαστε:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 κουτιά γάλα εβαπορέ(κρύα από το ψυγείο)
3 βανίλιες
2 φακελάκια των 100 γρ. το καθ’ ένα morfat cornet
2 πακέτα πτί μπερ

Πώς το κάνουμε:
Αδειάζουμε τα 2 κουτιά με το κρύο γάλα εβαπορέ
στο μπολ που θα φτιάξουμε το παγωτό και βάζουμε
στην κατάψυξη για 3 ώρες.

Στρώνω σ΄ενα πυρέξ μία στρώση μπισκότα, . χτυπάω όλα τα υλικά με το μίξερ και περιχύνω το μίγμα πάνω απο τα μπισκότα τέλος βάζω απο πάνω άλλη μία στρώση μπισκότα.

Βάζω το παγωτό στην κατάψυξη και όταν παγώσει το κόβω ακριβως στο σχήμα του μπισκότου και βγαίνει σαν σάντουιτς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε μέσα στην κρέμα να βάλετε σταγονίτσες σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο σας αρέσει

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ