Connect with us

Συνταγές

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Δημοσιεύτηκε

on


Προετοιμασία: 40 λεπτά περίπου συν ο χρόνος παραμονής στο ψυγείο. Αν σας φαίνονται πολλά τα κομμάτια, αντί να κάνετε την μισή ποσότητα ζύμης, κάντε την ολόκληρη και διατηρήστε το άφτιαχτο μέρος της στο ψυγείο (σε μεμβράνη) για 3-4 μέρες. Εύκολη συνταγή.

Υλικά: Για περίπου 100 κουλουράκια διαμέτρου 4-5 εκατ.
για τη ζύμη
1 φλ. (250 ml) ελαιόλαδο
1 φλ. (250 ml) ζάχαρη
¾ -1 φλ. (200-250 ml) χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κ.σ. κονιάκ ή Cointreau και λίγο ακόμη για το ράντισμα
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
730-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επιφάνεια
1 φλ. περίπου σουσάμι, άσπρο ή μαύρο ή και τα δύο
5-6 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη άσπρη ή καστανή (όχι μαλακή) ή περισσότερη, αν βάλετε σε όλα

Ετοιμάζετε τη ζύμη με ελαιόλαδο: Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Τη σόδα μπορείτε και να την διαλύσετε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού.

Προσθέστε ακολούθως λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με κουτάλα, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη –να μην κολλάει, αλλά όχι στεγνή, μάλλον κάπως υγρή και αρκετά …λαδερή.

Τυλίξτε την σε διαφανή μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30-40 λεπτά (μπορείτε και πολύ περισσότερο π.χ. όλο το βράδυ).

Βγάλτε την και αφήστε την 15-30 λεπτά να έρθει κάπως σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -αλλιώς δεν θα πλάθεται εύκολα και θα διαλύεται.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Πλάθετε τα κουλουράκια: Κόψτε κομματάκια βάρους 13-20 γρ. και πλάστε μπαστουνάκια πάχους περί το 1 εκατ. Κυλήστε τα πάνω σε επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με σουσάμι ή ζάχαρη ή και τα δύο. Κλείστε τα σε κουλουράκια και βάλτε τα σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.

Ραντίστε τα με λίγο κονιάκ ή κουαντρό (με το χέρι). Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο 180 C για 14-15’.

Σερβίρισμα: Με τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, στο πρωινό ή το απόγευμα ή οποιαδήποτε στιγμή ζητάει μια γλυκιά, τραγανή δαγκωματιά. Τα κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι είναι αυτά που θα καθιερώσετε.

Συνταγές

Μια υπέροχη συνταγή που αποτελεί παραλλαγή της κλασικής τυρόπιτας . Θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και σίγουρα δε θα τη φτιάξετε μόνο μια φορά!

Published

on

Υλικά ζύμης

250 γραμμ. αλεύρι τ. 70% σκληρό
250 γραμμ. αλεύρι τ. κίτρινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
Νερό -όσο χρειαστεί
Υλικά για τη γέμιση τυριών
150 γραμμ. φέτα Ηπείρου
150 γραμμ. ξινομυζήθρα Κρητική
150 γραμμ. καλαθάκι Λήμνου
150 γραμμ. ανθότυρο Αρκαδίας
8 αυγά χωριάτικα
200 γραμμ. ξινόγαλο Σικίνου
Λίγο αλάτι
Λίγο λευκό πιπέρι
Λίγο μπούκοβο

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά του ζυμαριού και τα ζυμώνουμε πολύ καλά έως tyropita-Mouzakisότου γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη ρίχνοντας σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Σε μια λεκάνη πολτοποιούμε όλα τα τυριά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε έως γίνουν ένα μείγμα στο οποίο να είναι όχι πολύ στεγνό, αλλά όχι νερουλό, ρίχνοντας αν χρειάζεται λίγο τριμμένη φρυγανιά, να ρουφήξει τα υγρά.

Το ζυμάρι το χωρίζουμε σε κομμάτια αρεσκείας μας και τα ανοίγουμε σε μακρόστενο μπαστούνι με τις παλάμη μας, και ταυτόχρονα με τον πλάστη το απλώνουμε σε ομοιόμορφα και κάνουμε ένα ομοιόμορφο παραλληλόγραμμο 1 εκ. ύψος.
Ρίχνουμε μια ποσότητα από τη γέμιση τυριών και την απλώνουμε πάνω στη ζύμη.

Αρχίζουμε να διπλώνουμε την ζύμη και, όταν ολοκληρώσουμε, τσιμπάμε τις δυο άκρες και αρχίζουμε να κάνουμε σαλίγκαρο.
Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα της αρεσκείας μας.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου.
Η πίτα μας είναι τώρα έτοιμη. Συνοδεύεται περίφημα με ελληνική μπύρα.

Continue Reading

Συνταγές

Μπορείτε να φτιάξετε το τέλειο σπιτικό γιαούρτι

Published

on

Υλικά

2 λίτρο γάλα
3 κ.σ. έτοιμο γιαουρτι πρόβειο

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βάλτε 2 λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.

Σε ένα μπολάκι βάλτε 3 κουταλιές της σούπας γιούρτι έτοιμο. Βάλτε μερικές σταγόνες κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε το, να γίνει σαν νερουλή κρέμα.

Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 38 – 42°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει.

Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι του μπολ, να γίνει κι αυτό κάπως χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).

Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)

Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.

Continue Reading

Συνταγές

Πανεύκολο παγωτό σάντουιτς: Θα γίνει το αγαπημένο γλυκό όλης της οικογένειας!

Published

on

Πανεύκολο παγωτό σάντουιτς: Θα γίνει το αγαπημένο γλυκό όλης της οικογένειας!

Τι χρειαζόμαστε:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 κουτιά γάλα εβαπορέ(κρύα από το ψυγείο)
3 βανίλιες
2 φακελάκια των 100 γρ. το καθ’ ένα morfat cornet
2 πακέτα πτί μπερ

Πώς το κάνουμε:
Αδειάζουμε τα 2 κουτιά με το κρύο γάλα εβαπορέ
στο μπολ που θα φτιάξουμε το παγωτό και βάζουμε
στην κατάψυξη για 3 ώρες.

Στρώνω σ΄ενα πυρέξ μία στρώση μπισκότα, . χτυπάω όλα τα υλικά με το μίξερ και περιχύνω το μίγμα πάνω απο τα μπισκότα τέλος βάζω απο πάνω άλλη μία στρώση μπισκότα.

Βάζω το παγωτό στην κατάψυξη και όταν παγώσει το κόβω ακριβως στο σχήμα του μπισκότου και βγαίνει σαν σάντουιτς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε μέσα στην κρέμα να βάλετε σταγονίτσες σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο σας αρέσει

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ