Connect with us

Συνταγές

Η πολίτικη σαλάτα αδυνατίζει, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθάει την καρδιά και ρίχνει το σάκχαρο

Published

on

Η πολίτικη σαλάτα έχει εξαιρετικές ιδιότητες που ωφελούν τον οργανισμό μας και παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε και συνταγές για να τη φτιάξετε.

Πολίτικη Σαλάτα κατά του Διαβήτη

Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το καρότο ανεβάζει το σάκχαρο. Εκτός του ότι αυτό σήμερα αμφισβητείται, ο συνδυασμός του καρότου με το λάχανο όχι μόνο δεν επιδεινώνουν την κατάσταση αλλά ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και έχουν εξαιρετικές ιδιότητες για το ήπαρ. Στην πραγματικότητα η πολίτικη σαλάτα ενδείκνυται για όσους νοσούν από Διαβήτη.

Πολίτικη σαλάτα κατά του καρκίνου

Το καρότο, το λάχανο, το σέλινα αλλά και τα μπαχαρικά που περιέχονται στην πολίτικη σαλάτα όπως ο κουρκουμάς, το κάρυ ή το μαύρο πιπέρι έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία αδυνατίζουν αλλά και προστατεύουν τον οργανισμό μας από πληθώρα παθήσεων περιλαμβανομένου του καρκίνου. Επιπλέον οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, βοηθούν στην καταπολέμηση άλλων παθήσεων των αρθρώσεων.

Σύμμαχος της καρδιάς

Τόσο το σέλινο, όσο και το καρότο προστατεύουν τις αρτηρίες από την αθηροσκλήρωση, έχουν διουρητικές ιδιότητες και βοηθούν στην αποκατάσταση της υπέρτασης.

Τα βασικά συστατικά της πολίτικης σαλάτας

  • Λάχανο

Ταπεινό λαχανικό ανέκαθεν, το φάρμακο των φτωχών και η τροφή των φτωχών, πόα πολυετής (Brassicaoleacid επιστ. ον.), διετής ή καλλιεργήσιμη με πλατιά φύλλα και ύψος 0.30 – 0.50 εκ. που περιέχει τις δραστικές ουσίες: Βιταμίνες Α-C, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ίχνη αρσενικού που τονώνουν το δέρμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι το λάχανο δημιουργεί κατακράτηση υγρών όμως αυτό δεν είναι ακριβές. Το λάχανο έχει την εξής περίεργη ιδιότητα: τις πρώτες 2 ημέρες σε πρήζει και μετά αποβάλει όλα τα περιττά υγρά ενώ καθαρίζει τον οργανισμό. Το λάχανο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτοχημική ουσία για την οποία οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες και για την εμφάνιση καρκίνου. Άλλες ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στο λάχανο είναι οι ινδόλες. Οι ινδόλες βοηθούν και «συμμετέχουν» στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες και με αυτό το τρόπο βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

  • Καρότο

Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή του β-καροτένιου, ενός ισχυρότατου αντικαρκινικού, αγγειοπροστατευτικού, ανοσοενισχυτικού και αντιμικροβιακού αντιοξειδωτικού. Έρευνες έδειξαν ότι ένα καρότο ημερησίως αρκεί για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Για όσους καπνίζουν ή υπήρξαν καπνιστές: το β – καροτένιο ενός καρότου μεσαίου μεγέθους μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων σχεδόν κατά 50%.

Έχει αποδειχθεί ότι οι υψηλές ποσότητες του β-καροτένιου μειώνουν σε αξιοσημείωτο βαθμό τις πιθανότητες για εκφυλιστικές παθήσεις των οφθαλμών (όπως καταρράκτη και εκφύλιση ώχρας κηλίδας). Επίσης, είναι ευεργετικό και για τη στηθάγχη. Η υψηλή ποσότητα διαλυτών ινών που περιέχει το καρότο εξισορροπεί τη χοληστερόλη και προάγει τη ρύθμιση της.

  • Σέλινο

Το σέλινο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης, το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά φυτοχημικά συστατικά.

Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.

Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.

Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου, που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα. Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα). Σε μελέτες σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν κλασσικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.

Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.

Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Το σέλινο καταπολεμά την νεφρολιθίαση, βοηθά στην ανακούφιση από τις φλεγμονώδεις παθήσεις της ουροδόχου κύστης, καθώς και στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει τη δραστηριότητα του ήπατος και των νεφρών, ενώ ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία. Λίγο σέλινο αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει την όρεξη, έχει διουρητική και καθαρτική επίδραση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σέλινου, υποβοηθούν στην επούλωση πληγών, και συμβάλουν στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση και ομαλοποιούν τον μεταβολισμό.

Συνταγές πολίτικης σαλάτας

  • 1η συνταγή
  • Για 6-8 άτομα
  • 1 μικρό άσπρο λάχανο
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • ½ ματσάκι σέλινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ξίδι

Έχει το πλεονέκτημα -σπάνιο για σαλάτα- ότι μπορεί να ετοιμαστεί πολλές ώρες πριν τη σερβίρετε.

  1.  Αφαιρείτε από το λάχανο τα εξωτερικά χαλασμένα φύλλα και το ψιλοκόβετε σε βαθύ μπολ ή σαλατιέρα.
  2. Πλένετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα σποράκια τους και τις κόβετε σαν σπιρτόξυλα (ζουλιέν). Ψιλοκόβετε το σέλινο και τρίβετε ή λιώνετε το σκόρδο.
  3.  Στη συνέχεια, ρίχνετε στη σαλατιέρα τις πιπεριές, το μαϊντανό και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά τη σαλάτα. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύετε και πάλι καλά, να πάει παντού.
  4.  Σκεπάζετε τη σαλατιέρα και αφήνετε τη σαλάτα σας σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, πριν τη σερβίρετε.

2η συνταγή

Υλικά

  • λάχανο τριμμένο
  • καρότο τριμμένο
  • μία ρίζα σέλινο
  • ελαιόλαδο
  • ξύδι από λευκό κρασί
  • πιπέρι + αλάτι
  • καυτερή πιπεριά
  • ρόκα ψιλοκομμένη
  • κάπαρη

Τα ψιλοκόβουμε στις ποσότητες που θέλουμε και αφού τα ανακατέψουμε καλά τα αφήνουμε για μία ώρα. Ιδανικό θα ήταν να το αφήσετε και μια ολόκληρη νύχτα ώστε να βγάλουν τα μοναδικά πεντανόστιμα υγρά τους. Ανακατέψτε εκ νέου και είναι έτοιμο

Συνταγές

Πεντανόστιμες μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι, Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε..

Published

on

Πεντανόστιμες μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι, μυρωδικά, καλυμμένες με έξτρα τυρί, ψημένες σε σάλτσα ντομάτας στο φούρνο.

Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά του καλοκαιριού με την οικογένειά σας ή τους καλεσμένους σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες μικρού μεγέθους, προσπαθήστε να βρείτε στο ίδιο μέγεθος περίπου
  • 3/4 φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • 2 φέτες χωριάτικο ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, στυμμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ.τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. τσαγιού δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο ή κεφαλοτύρι
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Για την επικάλυψη:

  • 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 120 γρ. γραβιέρα ή κασέρι επιλογής σας τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 3 κοφτές κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες, τις χαράζετε κατά μήκος στη μέση, χωρίς να τις χωρίσετε στα 2 και τις λαδώνετε καλά. Τις τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο ταψάκι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Βράζετε το ρύζι με ανάλογο νερό (1½ φλ. τσαγιού) προσθέτοντας 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να κρατάει λίγο, και το αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Για τη σάλτσα ντομάτας: Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρολίστα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τις ντομάτες με το χυμό τους, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το μισό σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λ περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Μετά προσθέτετε το υπόλοιπο σκόρδο και το βασιλικό, ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  4. Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση, στο σημείο που τις χαράξατε, (αν είναι πολύ μικρές τις “ανοίγετε” και τις αφήνετε ολόκληρες) και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε αρκετή από τη σάρκα κάθε μιας μελιτζάνας, αφήνοντας μια σχετικά μεγάλη κοιλότητα για γέμισμα την οποία αλατοπιπερώνετε.
  5. Ψιλοκόβετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τις αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το βρασμένο ρύζι, το μουλιασμένο ψωμί θρυμματισμένο με τα χέρια σας, τα 80 γρ. τριμμένο τυρί, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα μυρωδικά, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά.
  6. Στρώνετε τη σάλτσα ντομάτας στη βάση ενός πυρέξ που θα χωράει τις μελιτζάνες σας, τη μια δίπλα στην άλλη. Γεμίζετε τη μελιτζάνες με τη γέμιση και τις τοποθετείτε μια μια στο πυρέξ με τη σάλτσα. Επάνω σε κάθε γεμιστή μελιτζάνα τοποθετείτε 1-2 φέτες ντομάτας και τις πασπαλίζετε ισομερώς με το τριμμένο τυρί και τη τριμμένη φρυγανιά.
  7. Τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε για 25 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5-7 λ ή μέχρι να πάρει το τυρί ένα ροδαλό χρώμα. Τις σερβίρετε χλιαρές ρίχνοντας από 1 κ.σ. σάλτσα πάνω σε κάθε μια.

Continue Reading

Συνταγές

Επιτέλους ένα πεντανόστιμο μαλακό κι αφράτο κέικ στα γρήγορα!!!

Published

on

Είναι και κάποιες φορές που θέλω ένα κέικ γρήγορο,νόστιμο μαλακό κι αφράτο,αλλά χωρίς να μπω στη διαδικασία να χτυπήσω αυγά με ζάχαρη ή βούτυρο με ζάχαρη ή μαρέγκα ξεχωριστά…

Οπότε ψάχνοντας,έπεσα πάνω σε αυτή τη συνταγή.

Όλα μαζί στον κάδο του μίξερ,χτύπημα για λίγα λεπτά και μετά ψήσιμο!
Και όταν επιτέλους έπειτα από 60 λεπτά αγωνίας και περιέργειας αντίκρισα και δοκίμασα το τελικό αποτέλεσμα,η συνταγή με κάλυψε ολοκληρωτικά!!!

Επιτέλους ένα πεντανόστιμο μαλακό κι αφράτο κέικ στα γρήγορα!!!
Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα,σας παρακαλώ φτιάξτε το!!!

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη πλάκα (250 γρ.) σε θερμ.δωμ.
  • 2 κούπες ζάχαρη (εγώ έβαλα 1 3/4 κούπα)
  • 1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)
  • 1 κούπα γάλα (εγώ έβαλα εβαπορέ αδιάλυτο)
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 80-100 γρ.τρούφα σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Χτυπάω όλα τα υλικά μαζί για 3-4 λεπτά στο μίξερ ξεκινώντας με χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και μετά στη δυνατή για άλλα 3 λεπτά.Ανακατεύω στο τέλος απαλά και την τρούφα και αδειάζω το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μεγάλη φόρμα για κέικ και ψήνω στους 180 βαθμούςγια 50-60 λεπτά περίπου!
Αυτό ήταν πανεύκολο.

Δοκιμάστε το!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Το κάλυψα με γλάσο σοκολατας το οποίο είναι:

  • 125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 6 κ.σ ζαχαρη
  • 4 κ.σ κακάο
  • 2 κ.σ νερό
  • 1 κ.σ γεμάτη πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)
  • 1 βανίλια

-Τα λιώνω όλα μαζί σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και ρίχνω μετά την πραλίνα και τη βανίλια.Το βάζω λίγο στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει ελαφρα και περιχύνω το κέικ μου!!!

Continue Reading

Συνταγές

Πεντανόστιμα τυροπιτάκια που θα κολλήσετε!

Published

on

Συνταγη:

  • 1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 γιαουρτι 200γρ.
  • Ηλιελαιο ( μετρημενο στο κεσεδακι γιαουρτιου)
  • Σισαμι
  • 3 αυγα
  • Φετα τριμμενη 300 γρ.
  • Σοδα στη μυτη του κουταλακιου
  • Αλατι 1 πρεζα

Εκτέλεση

  1. Αφου κανουμε τριμμα τη φετα τη ριχνουμε στο αλευρι μετα το γιαουρτι το ηλιελαιο τα 2 αυγα το αλατι τη σοδα και ζυμωνουμε ισως χρειαστειτε λιγο αλευρι ακομα μεενα πηρε μια χουφτα ακομα για.να μπορω.να.πλασω τα τυροπιτακια…..
  2. Πλαθουμε ενα ενα μπαλακι το παταμε ελαφρα με.τη παλαμη μας και στη μεση το ζουλαμε με.τον.αντιχειρα να.κανει.λακουβιτσα….
  3. Χτυπαμε ενα αυγο και αλειφουμε το καθε τυροπιτακι και τα πασπαλιζουμε με λιγο σισαμι στην λακουβιτσα….
  4. Τα ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο στον αερα στους 200° ¢ για περιπου 15 λεπτακια…. και ετοιμααααα!!!!

Ειναι πολυ αφρατα να ξερετε και.πολυ νοστιμα σε γευση…

Περιμενω και τα δικα σας να.φτιαξετε!!!!

Continue Reading

Facebook

Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ