Connect with us

Ελλάδα

Ναι, η Δούρου και οι άλλοι μπορούν να πάνε φυλακή για το Μάτι

Δημοσιεύτηκε

on

Ο κύβος ερρίφθη. Ο κρατικός μηχανισμός μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε όχι απλά ελλιποβαρής, αλλά εγκληματικά ανίκανος. Κι όλα αυτά, με την εισαγγελική βούλα, πλέον. Οφείλουμε, φυσικά, να αναμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης, σχετικά με τις ευθύνες όσων αναφέρονται στο πόρισμα των εισαγγελέων για τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 100 συμπολίτες μας. Όμως, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν φρίκη για το χάος των κρατικών υπηρεσιών, για την προκλητική τους συμπεριφορά, για την εγκληματική τους αδιαφορία.

Οκτώ μήνες πριν, υποστήριξα με νομική επιχειρηματολογία τις ποινικές ευθύνες που έπρεπε να διερευνηθούν στους «επιτελάρχες» των κρατικών υπηρεσιών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν την ευθύνη του συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών, προκειμένου να αποτραπούν μοιραία περιστατικά φυσικών καταστροφών. Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι Δήμαρχοι της περιοχής, ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής και άλλοι πολλοί που περιγράφονται στο πόρισμα. Αλλά και πολλά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία υπονοούνται και η Δικογραφία τους περιμένει στη Βουλή, όπως ο κ. Τόσκας, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πολλοί εξ αυτών, υπό τη σκέπη της κυβερνητικής κάλυψης, δεν δίστασαν να παραχωρήσουν ακόμα και συνέντευξη τύπου, δηλώνοντας πως «ψάχνουν να βρουν λάθη και δεν βρίσκουν», ή πως «θα ξανάκαναν ό,τι ακριβώς έκαναν».

Σε πολλούς μη νομικούς, ακούστηκε περίεργο να έχουν πεθάνει 100 συνάνθρωποί μας και η Δικαιοσύνη να παραπέμπει να δικαστούν για πλημμελήματα εκείνοι που θεωρεί ως υπαίτιους της τραγωδίας. Το πλημμέλημα έχει πράγματι ελαφρύτερη ποινική απαξία ως έγκλημα και επισύρει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση σε σχέση με μία κακουργηματική πράξη, δηλαδή τελική ποινή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εκείνοι που τελικά θα καταδικαστούν για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, θα τους επιβληθεί μία ποινή, η οποία θα ανασταλεί, ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, θα είναι εξαγοράσιμη.

Πράγματι και στην περίπτωση της τραγωδίας στο Μάτι, οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους κριθούν ένοχοι, θα είναι πλημμεληματικές. Υφίσταται, όμως, μία σημαντική διαφοροποίηση: Για κάθε θάνατο, θα πρέπει να επιβληθεί και μία ξεχωριστή ποινή.

Καθώς το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ένα πλαίσιο ποινής από 3 μήνες έως 5 χρόνια, το Δικαστήριο θα σταθμίσει ποια θα πρέπει να είναι η ποινή για κάθε έναν θάνατο. Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με σειρά τραγικών γεγονότων και εγκληματικής αδιαφορίας, θα μπορούσε η ποινή ακόμα και για την κυρία Δούρου, ακόμα και για τον κύριο Καπάκη, να είναι 5 χρόνια για κάθε θάνατο. Αυτό θα σημάνει μία συνολική ποινή 500 ετών (!) που κατά συγχώνευση θα γίνουν περίπου 200 χρόνια και εκ του Νόμου θα θεωρούνται εκτιτέα τα 10.

Το ακανθώδες ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει το Δικαστήριο είναι εάν αυτή η ποινή θα είναι μετατρέψιμη. Εάν, δηλαδή, αυτοί που θα καταδικαστούν θα οδηγηθούν στη φυλακή, ή θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την ποινή τους.

Ο Νομοθέτης, όμως, έχει αποφανθεί πως, αν η ποινή υπερβαίνει τα 2 έτη, έχει τη δυνατότητα το Δικαστήριο να μην μετατρέψει την ποινή και να οδηγήσει τους καταδικασθέντες στη φυλακή. Ακόμα, όμως κι αν μετατρέψει αυτές, η μετατροπή αυτή μπορεί να γίνει μέχρι και για 100 ευρώ την ημέρα, που προσαυξάνεται στο διπλάσιο και άρα κάποιος, για να αποφύγει τη φυλακή, θα πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο (δυστυχώς όχι στους συγγενείς των θυμάτων) περίπου 720.000 ευρώ.

Συνεπώς, ακόμα κι αν κάποιοι απόρησαν για την πλημμεληματική δίωξη, η Δικαιοσύνη έχει ακόμα τη δυνατότητα, σε εκείνους που θεωρεί ενόχους μίας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες από συστάσεως του ελληνικού κράτους, να επιβάλει και την αντίστοιχη τιμωρία.

Ελλάδα

Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: Ξελιγωμένοι για χρήμα και εξουσία

Published

on

«Το μόνο που νοιάζει τον Τσίπρα είναι να κάτσει σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα θαλαμηγού» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής σχολίασε την παρουσία του πρωθυπουργού, της οικογένειας Παναγοπούλου, τον Αύγουστο του 2018, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. με σκληρές εκφράσεις, μιλώντας για κατάντια και πρόκληση. «Το μόνο που νοιάζει τον Τσίπρα είναι να κάτσει σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα θαλαμηγού», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι μεγάλη πρόκληση ότι κάνει εκστρατεία τώρα λέγοντας ότι ο λαός δεν θέλει άλλους από την ελίτ. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι οι πολίτες είναι πρόβατα και ηλίθιοι. Το να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως λωτοφάγους ή βλάκες είναι αντιδημοκρατικό και θα το βρουν μπροστά τους γιατί δεν θα βρουν την ψήφο τους», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Κωνσταντοπούλου: Είναι κατάντια

«Είναι θέμα φιλότιμου, τσίπας, εντιμότητας. Δεν μπορεί να είσαι πρωθυπουργός που παριστάνεις και τον αριστερό και να κρύβεσαι σε θαλαμηγό που σου παραχώρησαν φίλοι σου που τους έχεις και στο γραφείο σου. Δεν μπορείς να παριστάνεις το παιδί του λαού και να ονειρεύεσαι πολυτέλειες και δεξιώσεις», συνέχισε το σφυροκόπημα η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ σχολίασε ότι οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στη θαλαμηγό δείχνουν ότι «η ενασχόλησή τους με την πολιτική δεν ήταν για τους πολίτες, για να προσφέρουν. Ηταν προφανώς για να αποκτήσουν ωφελήματα.


Ήταν ξελιγωμένοι, όπως αποδείχθηκε, για χρήμα και εξουσία». Αυτό τους το απωθημένο βγάζουν αυτή τη στιγμή. Είναι κατάντια να είσαι νέος άνθρωπος και το απωθημένο σου να είναι να πώς θα σου σου τσιμπούν το μάγουλο και θα σε χτυπούν στην πλάτη σε δεξιώσεις οι “καρχαρίες”», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Επίθεση και σε Πολάκη

Από τα βέλη της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας δεν ξέφυγε ούτε ο Παύλος Πολάκης, καθώς σχολίασε τη γιορτή που έστησε για τα γενέθλιά του στο υπουργείο Υγείας. «Δεν γίνεται να γιορτάζει με τα φιλαράκια του, με πλαστικά πιατάκια, στο υπουργείο. Οι θέσεις εξουσίας δεν είναι προσωπικό τσιφλίκι και πεδίο εκτόνωσης ή δημοσίων σχέσεων», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, που χαρακτήρισε τον κ. Πολάκη «τσάμπα μάγκα που παριστάνει τον νταή» και συμπλήρωσε ότι «περιφέρει τη θλιβερή ύπαρξή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν κάνει τίποτα για το πεδίο ευθύνης του».

Continue Reading

Ελλάδα

Παύλος Πολάκης: “Είμαι γραφικός και φασίστας!”

Published

on

Για πρώτη φορά κατατέθηκε μομφή κατά υπουργού όχι για πράξη αλλά για το ύφος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στη Βουλή.

“Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είμαι γραφικός, φασίστας την ημέρα μάλιστα της αντιφασιστικής νίκης των λαών. Είμαι πράγματι γραφικός γιατί τολμώ να πω δημόσια αυτά που υπόλοιποι φοβούνται”, τόνισε ο κ. Πολάκης.

«Είμαι κυνικός», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, «γιατί σπούδασα χωρίς πατέρα και έχω θυσιάσει τη ζωή μου για να σώσω χιλιάδες ανθρώπους».

«Είμαι πράγματι φασίστας διότι δεν έχω κάνει ούτε μία μήνυση σε κανένα δημοσιογράφο ή πολιτικό που με έχουν υβρίσει χυδαία από σκύλο ως αρκουδιάρη. Είμαι φασίστας γιατί 2,5 εκ. ανασφάλιστοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία. Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία, γιατί παίρνω δάνεια με υποθήκη το σπίτι μου και όχι με αέρα… όπως οι φίλοι σας» πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

«Προβληματίστηκα έντονα για τη γλώσσα που έπρεπε να χρησιμοποιήσω σήμερα για να αντιμετωπίσω την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ σε βάρος μου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. «Σκέφτηκα αν πρέπει να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα των Σφακίων ή του Χάρβαρντ. Αλλά όποια και να χρησιμοποιήσω, δεν θα την καταλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρει την ψυχολογία των Σφακιανών αλλά ούτε τη γλώσσα του Χάρβαρντ. Με τη χθεσινή του ομιλία ο κ. Μητσοτάκης εκτός από ανεπαρκής αποδείχθηκε και φυγόπονος. Διότι η ομιλία του ήταν συνονθύλευμα από τσιτάτα που φαίνεται ότι δεν τα έχει γράψει ο ίδιος αλλά του τα έχει επιβάλει το συγκρότημα της διαπλοκής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και παρατήρησε ότι η ομιλία του προέδρου της ΝΔ έτυχε χλιαρών χειροκροτημάτων από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και παγερής αποδοχής.

«Δεν σας κάνει εντύπωση κύριε Μητσοτάκη που σας χειροκρότησαν όχι τόσο ζωηρά οι βουλευτές σας; Είναι για τον ίδιο λόγο που όταν βγαίνετε σε κάποια τηλεόραση πέφτει η τηλεθέαση. Το εκτόπισμα σας είναι μικρό και θα αποδειχθεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου όταν θα κινηθεί, από το κόμμα σας η διαδικασία αντικατάστασής σας για την ήττα που θα υποστείτε», είπε ο Παύλος Πολάκης.

«Ό,τι έχω καταφέρει το οφείλω στην έντιμη και επίπονη προσπάθεια μου και την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειας μου, και όχι στο γεγονός ότι ήμουν ο γιος του μπαμπά μου», είπε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «έχουμε χαλύβδινη και ατσάλινη υπομονή για να αντέξουμε τον πόλεμο από τα συμφέροντα που έχασαν εκατομμύρια γιατί τους κόψαμε τον πακτωλό των χρημάτων που νέμονταν τα προηγούμενα χρόνια καταληστεύοντας τον χώρο της υγείας».

«Αντιμετώπισα τον κ. Κυμπουρόπουλο ως ισότιμο πολιτικό συνομιλητή. Πιστεύω ακράδαντα ότι βρίσκεται στο ίδιο ύψος με όλους μας. Δεν είμαι εγώ που έδειξα έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του αλλά τα στελέχη σας που έσπρωχναν τα προηγούμενα χρόνια όλα τα άτομα με αναπηρία στον κοινωνικό Καιάδα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και τόνισε ότι η δήλωσή του για τον κ. Κυμπουρόπουλο ήταν αμιγώς πολιτική.

Continue Reading

Ελλάδα

Καταγγελία Καμμένου για Κουντουρά: «Χρηματίζει δημοσκόπους»

Published

on

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε την Έλενα Κουντουρά για χρηματισμό δημοσκόπων ώστε να βγαίνει πρώτη στις σφυγμομετρήσεις.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε ότι η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά έχει χρηματίσει εταιρείες δημοσκοπήσεων με κονδύλια του υπουργείου Τουρισμού ώστε να την εμφανίζουν πρώτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε ότι η κ. Κουντουρά «τριαντάρια και σαραντάρια» σε δημοσκόπους και εκτίμησε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εμφανίζεται πρώτη σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών. Πάντως, δεν παρουσίασε αποδείξεις για τις καταγγελίες του.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κουντουρά παραιτήθηκε από το υπουργείο Τουρισμού στις αρχές Μαΐου, λόγω της υποψηφιότητάς της για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξελέγη στις εθνικές εκλογές του 2015 με τους ΑΝΕΛ, όμως ήλθε σε ρήξη με το κόμμα λόγω της απόφασής της να στηρίξει την συμφωνία τον Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Ο κ. Καμμένος παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος χρημάτισε μία φορά μία εταιρεία δημοσκοπήσεων, με 5.000 ευρώ, ώστε να τονωθεί η θέση του στις προτιμήσεις των πολιτών.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ