Connect with us

Ελλάδα

Ναι, η Δούρου και οι άλλοι μπορούν να πάνε φυλακή για το Μάτι

Δημοσιεύτηκε

on

Ο κύβος ερρίφθη. Ο κρατικός μηχανισμός μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε όχι απλά ελλιποβαρής, αλλά εγκληματικά ανίκανος. Κι όλα αυτά, με την εισαγγελική βούλα, πλέον. Οφείλουμε, φυσικά, να αναμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης, σχετικά με τις ευθύνες όσων αναφέρονται στο πόρισμα των εισαγγελέων για τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 100 συμπολίτες μας. Όμως, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκαλούν φρίκη για το χάος των κρατικών υπηρεσιών, για την προκλητική τους συμπεριφορά, για την εγκληματική τους αδιαφορία.

Οκτώ μήνες πριν, υποστήριξα με νομική επιχειρηματολογία τις ποινικές ευθύνες που έπρεπε να διερευνηθούν στους «επιτελάρχες» των κρατικών υπηρεσιών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν την ευθύνη του συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών, προκειμένου να αποτραπούν μοιραία περιστατικά φυσικών καταστροφών. Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι Δήμαρχοι της περιοχής, ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής και άλλοι πολλοί που περιγράφονται στο πόρισμα. Αλλά και πολλά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία υπονοούνται και η Δικογραφία τους περιμένει στη Βουλή, όπως ο κ. Τόσκας, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πολλοί εξ αυτών, υπό τη σκέπη της κυβερνητικής κάλυψης, δεν δίστασαν να παραχωρήσουν ακόμα και συνέντευξη τύπου, δηλώνοντας πως «ψάχνουν να βρουν λάθη και δεν βρίσκουν», ή πως «θα ξανάκαναν ό,τι ακριβώς έκαναν».

Σε πολλούς μη νομικούς, ακούστηκε περίεργο να έχουν πεθάνει 100 συνάνθρωποί μας και η Δικαιοσύνη να παραπέμπει να δικαστούν για πλημμελήματα εκείνοι που θεωρεί ως υπαίτιους της τραγωδίας. Το πλημμέλημα έχει πράγματι ελαφρύτερη ποινική απαξία ως έγκλημα και επισύρει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση σε σχέση με μία κακουργηματική πράξη, δηλαδή τελική ποινή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εκείνοι που τελικά θα καταδικαστούν για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, θα τους επιβληθεί μία ποινή, η οποία θα ανασταλεί, ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, θα είναι εξαγοράσιμη.

Πράγματι και στην περίπτωση της τραγωδίας στο Μάτι, οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους κριθούν ένοχοι, θα είναι πλημμεληματικές. Υφίσταται, όμως, μία σημαντική διαφοροποίηση: Για κάθε θάνατο, θα πρέπει να επιβληθεί και μία ξεχωριστή ποινή.

Καθώς το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ένα πλαίσιο ποινής από 3 μήνες έως 5 χρόνια, το Δικαστήριο θα σταθμίσει ποια θα πρέπει να είναι η ποινή για κάθε έναν θάνατο. Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με σειρά τραγικών γεγονότων και εγκληματικής αδιαφορίας, θα μπορούσε η ποινή ακόμα και για την κυρία Δούρου, ακόμα και για τον κύριο Καπάκη, να είναι 5 χρόνια για κάθε θάνατο. Αυτό θα σημάνει μία συνολική ποινή 500 ετών (!) που κατά συγχώνευση θα γίνουν περίπου 200 χρόνια και εκ του Νόμου θα θεωρούνται εκτιτέα τα 10.

Το ακανθώδες ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει το Δικαστήριο είναι εάν αυτή η ποινή θα είναι μετατρέψιμη. Εάν, δηλαδή, αυτοί που θα καταδικαστούν θα οδηγηθούν στη φυλακή, ή θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την ποινή τους.

Ο Νομοθέτης, όμως, έχει αποφανθεί πως, αν η ποινή υπερβαίνει τα 2 έτη, έχει τη δυνατότητα το Δικαστήριο να μην μετατρέψει την ποινή και να οδηγήσει τους καταδικασθέντες στη φυλακή. Ακόμα, όμως κι αν μετατρέψει αυτές, η μετατροπή αυτή μπορεί να γίνει μέχρι και για 100 ευρώ την ημέρα, που προσαυξάνεται στο διπλάσιο και άρα κάποιος, για να αποφύγει τη φυλακή, θα πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο (δυστυχώς όχι στους συγγενείς των θυμάτων) περίπου 720.000 ευρώ.

Συνεπώς, ακόμα κι αν κάποιοι απόρησαν για την πλημμεληματική δίωξη, η Δικαιοσύνη έχει ακόμα τη δυνατότητα, σε εκείνους που θεωρεί ενόχους μίας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες από συστάσεως του ελληνικού κράτους, να επιβάλει και την αντίστοιχη τιμωρία.

Ελλάδα

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο και έχει δικαιώματα

Published

on

Η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αττάλλεια, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, οι οποίες «σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση».

Η συνάντηση εργασίας, που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τσαβούσογλου, θα έχει στο επίκεντρό της ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ερωτηθείς για τα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων.«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων.. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος».

«Θέλουμε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στον Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές καταλάβουν καλύτερα τις θέσεις του απέναντι. «Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμεις θέλουμε λύση στο Κυπριακό», ανέφερε

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει «μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.

Συνομιλίες και ΜΟΕ για το Αιγαίο και στη συνέχεια συνομιλίες για καθορισμό ΑΟΖ

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση της έντασης που έχει αυξηθείο το τελευταίο διάστημα. Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. «Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ μας».

«Η πόρτα της Ευρώπης να μείνει ανοιχτή»

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θέλουν ένα γείτονα Ευρωπαίο και όχι ένα γείτονα που να είναι εναντίον της Ευρώπης. «Η πόρτα της Ευρωπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το άνοιγμα της Σχολής θα είναι απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό απέναντι στις άλλες θρησκείες.

Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την δημιουργία μιας θετικής ατζέντας.

Για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 o Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία πολυκατευθυνόμενη εξωτερική πολιτική . Αλλά η δική μας πολιτική φωλιά είναι η ΕΕ. Προσπαθούμε όμως παράλληλα να δημιουργήσουμε πολιτικές γέφυρες και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και ο αραβικός κόσμος”.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός μαθητής από κυνηγετική καραμπίνα

Published

on

Μία ακόμη τραγωδία, με θύμα έναν μαθητή, σημειώθηκε την Τετάρτη στην Κρήτη, καθώς ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή του από εκπυρσοκρότηση του όπλου που κρατούσε στα χέρια του.

Το παιδί από τη Σητεία βρέθηκε νεκρό από σφαίρα κυνηγετικής καραμπίνας.

Στο σημείο έσπευσαν άντρες της αστυνομίας προκειμένου να ερευνήσουν την υπόθεση, καθώς και ιατροδικαστής, για να διαπιστώσει τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό περιστατικό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εικόνας για το αν πρόκειται για αυτοχειρία ή ατύχημα. Τα στοιχεία πάντως, ενισχύουν την πιθανότητα της αυτοκτονίας του 16χρονου, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσφατη ερωτική απογοήτευση.

Απαρηγόρητοι οι γονείς και ο μεγαλύτερος αδερφός του 16χρονου που σε κλάσματα δευτερολέπτου βυθίστηκαν στο πένθος μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και την τοπική κοινωνία της Σκοπής. Ακόμα ένα συγκλονιστικό γεγονός που σημειώνεται σε διάστημα μερικών ημερών στην μικρή τοπική κοινωνία του Δήμου Σητείας.

Continue Reading

Ελλάδα

Γαβρόγλου: Από του χρόνου όλοι οι υποψήφιοι θα εισάγονται μόνο σε Πανεπιστήμια

Published

on

Μόνο σε Πανεπιστήμια θα εισαχθούν οι υποψήφιοι από του χρόνου, είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απευθυνόμενος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το χθες στο 1ο ΓΕΛ Γλυφάδα.

Ο κ. Γαβρόγλου, αναφερόμενος στο νέο εξεταστικό σύστημα και τη νέα δομή του λυκείου σημείωσε ότι με το νόμο που θα ψηφιστεί πριν το Πάσχα, ολοκληρώνεται η νέα Αρχιτεκτονική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από του χρόνου τα ΤΕΙ μπαίνουν σε μια μεταβατική περίοδο, δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια.

Η ανοιχτή συνάντηση έγινε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Α’ Λυκείου, στην οποία ο Υπουργός ανταποκρίθηκε.

Ο κ. Γαβρόγλου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση « εξήγησε τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική της νέας Γ’ Λυκείου και του νέου συστήματος πρόσβασης, δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα -για πρώτη φορά- ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά τμήματα καθώς και στην ευκαιρία που δίνει το νέο σύστημα στους μαθητές για εμβάθυνση σε καθορισμένα γνωστικά αντικείμενα, χωρίς την ανάγκη της αποστήθισης και της παραπαιδείας. Ο Υπουργός εξήγησε ότι στόχος του σχολείου και ιδίως της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να είναι η προετοιμασία μελλοντικών επιστημόνων και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με το νέο σύστημα. Στη συνέχεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.»

Continue Reading

Facebook

Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ