Connect with us

Οικονομία

Αυστρία: «Νέα αρχή για την οικονομία της Ελλάδος»

Published

on

«Νέα αρχή για την οικονομία της Ελλάδος: Εξαγωγές, μεταρρυθμίσεις και αυξημένη εμπιστοσύνη», τιτλοφορείται η ανάλυση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων “COFACE ÖSTERREICH”, την οποία δημοσιεύει σήμερα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι η “Coface” είναι εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων με 70ετή εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων για επιχειρήσεις, καθώς και στην ανάλυση της παγκόσμιας οικονομίας. Έχει σε όλο τον κόσμο 50.000 πελάτες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ενώ το 2017 η “Coface” διέθετε 4.100 συνεργάτες σε 100 χώρες και είχε τζίρο 1,4 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων διαπιστώσεων στην ανάλυσή της σημειώνει, «με την έξοδο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα επιθυμεί να αφήσει πίσω της οκτώ συνεχόμενα χρόνια κρίσης. Ο country manager της “Coface Österreich”, Michael Tawrowsky, σχολιάζει την τρέχουσα κατάσταση ως εξής: “Είναι μια νέα αρχή για την οικονομία της Ελλάδος.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένουν να υπάρξει αναζωογόνηση”. Οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδος ανακάμπτουν: Για πρώτη φορά από το 2008 αυξήθηκε το ΑΕΠ επί τέσσερα τρίμηνα. Η ανάπτυξη το 2017 έφθασε στο 1,4%, ενισχυμένη από επενδύσεις και από μια δυναμική εξωτερική ζήτηση. Η “Coface” προβλέπει για το 2018 περαιτέρω ανάπτυξη 2%, μολονότι την ίδια στιγμή η ευρωζώνη εμφανίζει ελαφρά υποχώρηση».

Και στη συνέχεια της ανάλυσης, «η δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση έχουν συμβάλει, ώστε να περιορισθεί το διπλό έλλειμμα (στον κρατικό προϋπολογισμό και στο εμπορικό ισοζύγιο). Από το 2016 οι δημόσιοι λογαριασμοί εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα. Από το 2015 το ισοζύγιο πληρωμών έχει ισοσκελισθεί.

Η δημοσιονομική και οικονομική αξιοπιστία αποκαταστάθηκε και μειώθηκαν σημαντικά οι ανασφάλειες, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Παρομοίως υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων. Το χαμηλό επίπεδο μισθών συνέβαλε, ώστε να βελτιωθεί από πλευράς κόστους η ανταγωνιστικότητα της χώρας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 27% μεταξύ του 2008 και του 2017, προσέφεραν στην οικονομία νέα δυναμική».

«Ένα από τα σημάδια βιώσιμης ανάκαμψης ήταν το ύψος των περιθωρίων των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο έχει βελτιωθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Προς το παρόν η ασθενής εσωτερική ζήτηση φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, το 2019 η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα βελτιωθεί γρήγορα και οι επενδύσεις θα αυξηθούν», καταλήγει η ανάλυση.

Οικονομία

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων

Published

on

Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ αφορά ακίνητα που η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ - Η τροπολογία για τον φόρο επιχειρήσεων προβλέπει ετήσια μείωση του συντελεστή κατά 1%

Μόνο για το 2019 και για τα ακίνητα που η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή. (more…)

Continue Reading

Οικονομία

Η βροχή προεκλογικών δώρων απομακρύνει την Ελλάδα από τις αγορές

Published

on

Σήμα κινδύνου εκπέμπει στους επενδυτές ο κύκλος της παροχολογίας ενόψει εκλογών στον οποίο έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση, με τις πρόσφατες –και φουσκωμένες σε σχέση με τη ΔΕΘ– εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για προσλήψεις, αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις, να αντιμετωπίζονται με έντονη επιφυλακτικότητα τόσο από τις αγορές όσο και από τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι αυτή η «βροχή» προεκλογικών δώρων μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον εμπόδιο στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. (more…)

Continue Reading

Οικονομία

Κοινωνικό Μέρισμα: Δείτε ΕΔΩ εάν είστε δικαιούχος – Κριτήρια και προυποθέσεις

Published

on

Πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων είναι οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

(more…)

Continue Reading

Facebook

Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ