Connect with us

Κόσμος

«Ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει απτή οικονομική ζημία»

Published

on

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου του γερμανικό υπουργείο Οικονομίας

Οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές μετάλλων αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά η όποια κλιμάκωση σε έναν κανονικό εμπορικό πόλεμο και η επακόλουθη εντεινόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξεκάθαρη ζημιά, ανέφερε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

«Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας συνεχίζεται στις αρχές του 2018. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να είναι ευνοϊκό», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του. «Ωστόσο, η αμερικανική εμπορική πολιτική δημιουργεί μια αίσθηση αβεβαιότητας».

Οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα επηρεάσουν κάποιες περιοχές, αλλά οι συνολικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι διαχειρίσιμες, ανέφερε το υπουργείο.

«Ωστόσο, η πιθανή κλιμάκωση σε έναν εμπορικό πόλεμο και η αύξηση της αβεβαιότητας μεταξύ των παραγόντων της αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει απτή ζημιά», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι ο Τραμπ αμφισβητεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα, όπως αυτό καθορίζεται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι», δήλωσε ο Αλτμάιερ, προειδοποιώντας για ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ένα σπιράλ εμπορικών περιορισμών ως αντίμετρα.

«Είναι πραγματικά μια τεράστια πρόκληση με επιπτώσεις για όλους μας», πρόσθεσε ο Αλτμάιερ. Δήλωσε ότι οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες θα καταλήξουν να πληρώσουν τον λογαριασμό διότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση τις τιμές σε διάφορα προϊόντα.

Η απειλή ενός κανονικού εμπορικού πολέμου θα βρίσκεται και στην ατζέντα της συνεδρίασης της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή, όπου οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα συνεδριάσουν από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν την Κυριακή ή την Δευτέρα, στο περιθώριο της συνόδου, προκειμένου να συζητήσουν το εμπόριο, τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα και άλλα θέματα, όπως δήλωσαν σήμερα Γερμανοί αξιωματούχοι.

«Ο υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με όλους τους εταίρους στην Ομάδα των 7 (G7)», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι το πολυμερές εμπόριο θα «είναι σίγουρα ένα μεγάλο θέμα» στη συνεδρίαση της G20. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης η φορολόγηση κερδών από ψηφιακές δραστηριότητες και η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Κόσμος

«Αυξάνεται η οικονομική βοήθεια σε Ισπανία και Μαρόκο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού»

Published

on

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να αυξήσει τη χρηματοδότηση της στην Ισπανία και το Μαρόκο για να βοηθήσει τις χώρες αυτές να διαχειριστούν την αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της δυτικής Μεσογείου, ωστόσο ο προϋπολογισµός της ΕΕ είναι περιορισμένος», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

(more…)

Continue Reading

Κόσμος

Θρίλερ ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια: Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο «όχι»

Published

on

Την εικόνα του απόλυτου διχασμού παρουσιάζει η κοινωνία των Σκοπίων ενόψει του άκρως κρίσιμου και σημαντικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί, προκειμένου ο λαός να «επικυρώσει» ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος και του Συντάγματος. (more…)

Continue Reading

Κόσμος

Ντιμιτρόφ: Περήφανοι που η γλώσσα μας είναι μία από τις νοτιοσλαβικές

Published

on

Εκτενή συνέντευξη για τη συμφωνία με την Ελλάδα έδωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. “Χωρίς το erga omnes δεν θα υπήρχε συμφωνία” σχολιάζει υπουργός

(more…)

Continue Reading

Facebook

Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ